×

Tervetuloa Fitnesstukkuun!

0 0,00 €
 • Ilmainen toimitusYli 49€
 • Ilmaiset
  palautukset
 • Hintatakuu
 • Bonustuotteita

Sections

×
  FitOona vs FightOona

  FitOona vs FightOona

  − Kamppailulajit ovat parhaimpia liikuntamuotoja kehittämään kehon liikkuvuutta ja laajentamaan lihasten toiminnallisuutta, kertoo fitnessmalli ja kilpaurheilija Oona Tolppanen. Oona on harrastanut aktiivisesti karatea ja kertoo lajin hyödyistä. 
   
  Vinkki: Lue myös artikkelimme "Oona Tolppanen: Reisi- ja pakaratreeni"!

   

  Team Fitnesstukun urheilija Oona Tolppanen on tunnettu monipuolisesta urheilullisuudestaan sekä kovatasoisesta suorituskyvystään. Oona on luonut vahvan pohjan atleettisuudelleen karaten avulla, jonka hän aloitti 11-vuotiaana. Sittemmin karatesta on ollut hänelle paljon hyötyä kuntosaliharjoittelussa ja muissa fyysisissä harrastuksissa.
   

  Äidin opit innostivat lajiin

  Oona kertoo, että hänen kiinnostuksensa kamppailulajiin heräsi kerran perheen mökillä, kun hänen karatea harrastanut äitinsä innostui opettamaan hyödyllisiä itsepuolustusliikkeitä. Äiti opetti liikkeitä, joiden avulla pääsee irti vastustajan otteista, sekä potkuja ja heittoja. Tästä innostuneena Oona ilmoittautui heti karaten peruskurssille kotikaupungissaan Kauniaisissa. 
   
  Karaten harrastajat jaetaan vyöasteisiin taitojensa ja harjoitteluaikansa mukaan. Aloittelijan vyö on valkoinen ja seuraavien tasojen värit ovat keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta, josta on sitten vielä useampi taso. Oona ennätti suoriutua siniselle vyölle viisi vuotta kestäneen karateharrastuksensa aikana. 
   
  Suomesta löytyy lähes 80 karateseuraa, joista useimmat järjestävät alkeiskursseja. Tutustu tarkemmin lajiin ja löydä lähin karateseurasi osoitteesta www.karateliitto.fi.
  Kamppailulajit eivät katso ikää
  – Itsepuolustustaitojen lisäksi kamppailulajit parantavat kehonhallintaa, tasapainoa, liikkuvuutta, notkeutta ja motoriikkaa. Harjoitukset ovat varsin raskaita ja auttavat pysymään hyvässä kunnossa, Oona sanoo. 
   
  – Karateharrastus sopii myös kaiken ikäisille. Meidän seurassakin harrastajia oli pikkulapsista aikuisiin ja kaikkien kanssa harjoiteltiin yhdessä. Oltiin kuin yhtä suurta perhettä! 
   
  – Kamppailulajitreenit ovat erittäin suositeltavia esimerkiksi punttisalin vastapainoksi! Lajit pitävät kropan notkeana ja ketteränä, ja auttavat myös ehkäisemään vammoja. Itsekin haluaisin aloittaa kamppailulajin uudestaan! Tosin tällä kertaa en jatkaisi karatea, vaan ottaisin haasteekseni jonkin täysin uuden kamppailumuodon, Oona päättää. 
   
   
  Suosituimpia kamppailu-
  lajeja Pähkinänkuoressa
  Karate  (”tyhjä käsi”): 
  • Karate on alun perin okinawalainen kamppailulaji, jonka juuret ulottuvat muinaisiin kiinalaisiin kamppailulajeihin.
  • Lajin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kunnioitus ja kuri: karatekan, eli karaten harrastajan tulee osoittaa kunnioitusta kumartamalla salilleen, senseille, valmentajilleen, tuomareilleen sekä vastustajilleen.
  • Karaten perustekniikat muodostuvat lyönneistä ja potkuista. 
  • Kilpailumuotona karatessa ei ole tarkoitus tyrmätä vastustajaa, vaan pisteitä saa tyylipuhtaista, kevyistä ja tuomareiden onnistuneiksi suorituksiksi katsomista hyökkäyksistä. Vastustajan selkeästä vahingoittamisesta seuraa varoitus.
   
   
  JUDO  (”JOUSTAVA TIE,
  PERIKSI ANTAMISEN TAITO”):
  • Judo on alkujaan yksi jujutsun koulukunta, jota kehitettiin nykyiseen muotoonsa 1800-luvun lopulla Japanissa.
  • Lajin pääperiaatteita ovat maksimaalinen teho, yhteinen hyvä sekä tärkeimpänä joustavuus. Oman tekniikan ja kehonhallinnan avulla pyritään käyttämään vastustajan voimaa ja massaa häntä itseään vastaan.
  • Judotekniikat koostuvat heitoista, sidonnoista, käsilukoista ja kuristuksista.
  • Kilpailumuotona judossa voittaja määritellään pisteillä, joita saa sekä heittojen ja otteiden puhtaudesta että luovutukseen johtaneista käsilukoista ja kuristuksista.
   
  Thainyrkkeily  (muay thai):
  • Thainyrkkeilyn juuret kantautuvat muinaiseen thaimaalaiseen sotataitoon, Krabi Krabongiin. Nykyään laji on Thaimaan kansallisurheilulaji.
  • Muiden itämaisten kamppailulajien tavoin myös thainyrkkeily on vahvasti perinteitään ja rituaalejaan kunnioittava laji. Etenkin kilpailutilanteissa tärkeää on kunnioituksen osoittaminen opettajalle, salille, perheenjäsenille sekä jumalille ja hengille.
  • Thainyrkkeily on pystyottelulaji, jonka tekniikat muodostuvat lyönneistä, kyynärpäälyönneistä, potkuista, polvipotkuista, kiinniotto- ja puolustustekniikoista sekä pystypainista. Matossa otteleminen ei kuulu thainyrkkeilyyn.
  • Ennen otteluiden alkua kilpailijat suorittavat lajille ominaisen, saalistusta esittävän tanssin, jolla taikauskojen mukaan koitetaan saada henkistä yliotetta vastustajasta.
  • Ottelut arvostellaan tekniikan, osumien, hyökkäys- aktiivisuuden sekä puolustustaitojen perusteella.
   
  Vinkki: Lue myös artikkelimme "Vapaaottelijan askeleet kohti häkkiä"!
   
   

  Aiheeseen liittyvät artikkelit

  3 usein kuultua myyttiä
  Mr. Olympia 2016 yhteenveto
  Mr. Olympia 2016 - kuka vie potin?
  Vinkit parempaan palautumiseen!