×

Tervetuloa Fitnesstukkuun!

0 0,00 €
 • Ilmainen toimitusYli 49€
 • Ilmaiset
  palautukset
 • Hintatakuu
 • Bonustuotteita

Sections

×
  Venyttely vähentää treenikipua?

  Venyttely vähentää treenikipua?

  Saleilla elää erilaisia myyttejä ruuasta ja ravinnosta. Päätimme ottaa asioista selvää.
   

  Makeutusaine voi auttaa laihduttamaan 

  TOTTA  Tämä tuntuu olevan nykyisin paljon esillä olevan käsityksen vastaista, mutta itse asiassa se on totta. Vuonna 2014 American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu meta-analyysi osoitti, että paino laskee, jos sokeri korvataan vähäenergiaisella makeutusaineella. Tulos perustui 15 kontrolloituun tutkimukseen, joissa tutkittavia muuttujia olivat paino, BMI, rasvamassa ja vyötärönympärysmitta. Sokerilla makeutetun limsan korvaaminen light-versiolla ei siis lihota - itse asiassa päinvastoin!
   

  Nopeat hiilihydraatit auttavat nukahtamaan nopeammin 

  TOTTA  Nopeista hiilihydraateista ei nyt ihan heti saada unilääkkeille kilpailijaa, mutta totta toinen puoli: Vuonna 2007 julkaistussa tutkimuksessa ryhmä nuoria miehiä söi neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa aterian, jonka glykemiaindeksi (GI) oli korkea. Kävi ilmi, että he nukahtivat nopeammin kuin silloin, kun he söivät aterian, jonka GI-arvo oli alhainen. Vaikutuksen uskotaan perustuvan siihen, että ns. nopeat eli korkean GI:n hiilihydraatit kiihdyttävät serotoniinin tuotantoa. Serotoniini on aine, joka saa meidät uneliaaksi. Samaa vaikutusta ei kuitenkaan havaittu, kun ateria nautittiin vasta tuntia ennen nukkumaanmenoa.
   
  Vinkki: Lue myös artikkelimme "Myyttejä ja faktoja hiilihydraateista"!
   

  Venyttely vähentää treenikipua 

  TARUA  Tiedämme kaikki mitä treenikipu on ja että tämä lähes toimintakyvyttömäksi tekevä kipu iskee useimmin kovan penkki- tai kyykkytreenin jälkeisinä päivinä. Monet uskovat, että treenikivun voi ehkäistä tai sitä voi vähentää venyttelemällä harjoitusten yhteydessä. Se ei ole totta. Cochrane Database of Systematic Reviews -tietokannassa julkaistiin vuonna 2011 katsausartikkeli, jossa käytiin läpi 12 tutkimusta venyttelyn (ennen treeniä / treenin jälkeen / ennen ja jälkeen) vaikutuksesta treenikipuun. Tuloksista voitiin päätellä, ettei venyttely vähentänyt kipua olennaisesti.
   

  Saat isommat lihakset treeneillä, jotka saavat aikaan hormonipiikin 

  TARUA  Voimaharjoittelu nostaa tilapäisesti anabolisten hormonien, kuten testosteronin, kasvuhormonin ja IGF-1:n, tasoa. Hormonaaliset vaikutukset riippuvat treenimuodosta, ja onkin syntynyt käsitys, että tehokkaimpia olisivat treenit, jotka saavat aikaan suurimman hormonien lisäyksen. Niin loogiselta kuin tämä kuulostaakin, se ei pidä paikkaansa. Treenien aikaansaama hormonipiikki eli tilapäinen hormonitasojen nousu ei lisää proteiinisynteesiä eikä kasvata voimaa tai lihaksia pitkällä aikavälillä. 
   

  Kompressiovaatteet voivat edistää palautumista 

  TOTTA  British Journal of Sports Medicine -lehdessä äskettäin julkaistu meta-analyysi tukee käsitystä, että tiukat, kehoa tukevat kompressiovaatteet voivat parantaa palautumista kovien treenien jälkeen.  Analyysiä varten käytiin läpi 12 tutkimusta, joissa oli käytetty kompressiovaatteita joko treenin jälkeen tai sekä treenin aikana että sen jälkeen. Analyysi osoitti, että kompressiovaatteiden käyttö vähensi treenikipua, nopeutti voiman palautumista ja vähensi lihasvammoja. 
   
   

  Voimaharjoittelu heikentää liikkuvuutta 

  TARUA  Eräs yleisimpiä voimailuun liittyviä väärinkäsityksiä on, että voimaharjoittelu vetää lihakset kroonisesti kokoon ja siitä seuraava lihaskireys rajoittaa liikkuvuutta. On epäselvää, mistä tämä myytti oikeastaan on saanut alkunsa, mutta ainakaan se ei pidä paikkaansa. Asia on aivan päinvastoin: monissa tutkimuksissa on osoitettu, että kun harjoitteet tehdään loppuun asti täysin liikeradoin, voimaharjoittelu vaikuttaa myönteisesti liikkuvuuteen.  
   
  Vinkki: Lue myös artikkelimme "10 tapaa kehittää voimaa"!
   
   

  Aiheeseen liittyvät artikkelit