Kaikki mitä tarvitset tietää rasvanpolttajasta
Lisäravinnekoulu

Kaikki mitä tarvitsee tietää rasvanpolttajasta

Ravintolisäkoulu: Rasvanpolttajat

Maagiset pillerit, jotka saavat painosi putoamaan ilman harjoittelua. Ei ole totta. Ei oikeastaan edes lähellekään. Pudottaakseen painoa tarvitaan säännöllistä harjoittelua ja tietoisia ravintovalintoja. Hyvä rasvanpolttaja on apuna helpottamassa painonpudotusta. 


Ei ole mikään salaisuus kuinka rasvaa poltetaan. Kaikki osaavat tehdä sitä. Yksinkertaista ja testattua matematiikkaa. Kuluta enemmän kaloreita kuin saat. Yhtälö, jonka voi ratkaista kahdella tai oikeastaan kolmella tavalla. 1. syömällä vähemmän ja oikeita ravintoaineita, 2. liikkumalla enemmän tai 3. yhdistämällä 1. ja 2. Paras lopputulos saavutetaan, ei ole yllättävää, viimeksimainitulla tavalla.

 

Yksi kilo rasvaa kehossa vastaa noin 7000 kilokaloria. Kun olet kuluttanut sen verran energiaa, enemmän kuin olet syönyt, olet pudottanut yhden kilon rasvaa. Laskuesimerkki: Jos kalorivajeesi on 500 kcal päivässä, viikossa se tekee yhteensä 3500 kcal, mikä vastaa 0,5 kg:n painonpudotusta. Jos päivittäinen kalorivaje on sen sijaan 1000 kcal, painoa putoaa viikossa 1 kg, jne.


Tietääkseen kuinka paljon kaloreita voi syödä säilyttääkseen edelleen kalorivajeen, täytyy ensin tietää energian kulutuksensa. Tämän voi selvittää melko yksinkertaisesti esimerkiksi Harris Benedict- tai MD Mifflin and ST St Jeor -laskukaavan avulla. Molemmat perustuvat sukupuoleen, ikään, pituuteen, painoon ja aktiivisuustasoon. Viimeksi mainittu on hieman modernimpi ja sitä pidetään sen vuoksi tarkempana. Katso täältä, miten selvität energian tarpeesi >>

 

Voidakseen käyttää saatua arvoa täytyy ottaa selvää, kuinka paljon kaloreita syöty ruoka sisältää. Se onnistuu punnitsemalla kyseiset ruoka-aineet ja joko tarkistamalla ravintoainesisältö tai käyttämällä Fineli-elintarvikkeiden koostumustietopankin sivua.

 

LASKE ENERGIAN TARPEESI

Helpommin sanottu kuin tehty 

Ei kuulosta kovin vaikealta, saatat ajatella, ja teoriassa se onkin aivan mahdollista. Käytännössä sen sijaan on lukuisia muita tekijöitä, jotka mutkistavat kokonaisuutta. Kalorivaje nimittäin tarkoittaa, että käytössä on vähemmän energiaa ja samalla täytyy taistella nälkää ja makeanhimoa vastaan.

 

Polttaaksesi rasvaa tehokkaasti sinun täytyisi jaksaa harjoitella enemmän kuin tavallisesti, samalla kun syöt vähemmän kuin tavallisesti. Sen vuoksi en voi tarpeeksi painottaa tasapainoisen ravinnon tärkeyttä. Jos valitset oikeat elintarvikkeet ja ravintolisät, voit minimoida negatiiviset sivuvaikutukset ja tehdä painonpudotuksestasi miellyttävän kokemuksen.

 

Mitä treenaamiseen painoa pudottaessa tulee, monet uskovat, että vain kuntoharjoittelu ja aerobinen liikunta toimivat. Se on väärin. Tosiasia on, että raskasta voimaharjoittelua pitäisi suosia dieettikaudella. Voimaharjoittelu stimuloi nimittäin lukuisia mekanismeja, jotka vuorostaan lähettävät signaaleja keholle, että lihasmassa säilyisi. Kuntoharjoittelun ja voimaharjoittelun välinen energiankulutusero on myös pienempi kuin uskoisi.

 

Vinkki: Lue myös artikkelimme "10 tapaa kehittää voimaa"!

 


MIKSI RASVANPOLTTAJA?


Nyt sinulla on selvillä edellytykset. Kalorivaje on tie, joka täytyy kulkea saavuttaakseen rasvan vähenemistä. Olet myös osittain selvillä siitä, minkälaisia ongelmia kalorivajeen ja säännöllisen harjoittelun yhdistäminen voi aiheuttaa. Mutta tässä vaiheessa rasvanpolttaja tulee mukaan kuvioihin.

 

Rasvanpolttaja ei ole mikään ihmepilleri, joka saa painosi putoamaan, kun istut kotona sohvalla. Hyvä rasvanpolttaja on sen sijaan sekä piristävä että ruokahalua vähentävä, jotta voisit treenata samalla intensiteetillä eikä sinun tarvitse henkisesti vaivaantua näläntunteesta kalorivajeesta huolimatta.

 

Helpottaakseen dieettikaudella oloa on lupa olla tiukempi ruokavalion kanssa, mikä auttaa saavuttamaan parempia tuloksia lyhyemmässä ajassa. Välillisesti kiitos rasvanpolttajan. Lisäksi on useita tuotteita ja ainesosia, jotka kiihdyttävät tätä vaikutusta mm. stimuloimalla aineenvaihduntaa, nostamalla energiankulutusta sekä lisäämällä varastoidun rasvan vapautumista ja liikkumista.

 

Ennen kuin jatkamme, on syytä toistaa: yhdistämättä näitä ominaisuuksia säännölliseen liikuntaan ja harkittuun ruokavalioon ei kannata odottaa merkittäviä tuloksia!

 

Erityyppisiä rasvanpolttajia

Rasvanpolttajan teho on usein yksilöllinen ja voi olla erilainen eri ihmisillä. Löytääksesi tuotteen, joka sopii parhaiten juuri sinulle, täytyy kokeilla eri tuotteita. On kuitenkin olemassa tuotteita, joissa on erilaiset ominaisuudet, ja ne jaetaan yleensä ryhmiin, jotka on nimetty niiden ominaisuuksien mukaan. Alla selostan tavallisimmat.

 

Useimpiin saatavilla oleviin rasvanpolttajiin on yritetty sisällyttää tasapainoisesti monia erilaisia ominaisuuksia, jotta saataisiin luotua mahdollisimman täydellinen tuote. Monien erilaisten ainesosien suhteet, jotka lopulta muodostavat ominaisuuksia, voivat kuitenkin olla erilaisia tuotteesta riippuen. Siksi on tärkeää, että tarkistat tuoteselosteen ennen kuin päätät, mitä rasvanpolttajaa haluat käyttää

 

► Jaksamista ja keskittymiskykyä

Tuotteet ryhmässä "Piristävät rasvanpolttajat" sisältävät yleensä ainesosia, jotka stimuloivat keskushermostoa. Yksi näistä aineista on kofeiini, joka piristää ja parantaa keskittymistä. Ne ovat kaksi hyvin haluttua ominaisuutta, kun aikoo harjoittaa tavoitteellista ja energiaa vievää treeniä kalorivajeen aikana.

 

Jotta voisit pudottaa painoa, mutta säilyttää samalla suorituskykysi, voivat virkistävät rasvanpolttajat tuoda suurta iloa. Sen lisäksi, että ne antavat energiaa itse harjoitteluun, tämän ryhmän tuotteet saattavat lisätä aktiivisuuttasi koko päivän ajan, mikä epäsuorasti lisää rasvanpolttoa.

 

► Ruokahalua hillitsevät rasvanpolttajat

Monet erilaiset tekijät näyttävät vaikuttavan siihen, mitä ja kuinka päätämme syödä. Nälkä, kylläisyyden tunne ja ruokahalu ovat monimutkainen järjestelmä, jota ei voi täysin selittää, mutta joita ohjailevat sekä kehon fysiologiset että psykologiset muuttujat.

 

Jos tavoitteena on painonpudotus, on tärkeää keskittyä sekä ruokavalioon että harjoitteluun, sillä energiansaannin vähentäminen on ratkaisevan tärkeää tehokkaassa painonpudotuksessa. "Ruokahalua hillitsevät rasvanpolttajat" voivat helpottaa painonpudotusta vähentämällä henkisesti rasittavaa näläntunnetta. Sen ansiosta tulet myös kylläiseksi nopeammin pienemmästä määrästä ruokaa. Esimerkkinä ainesosasta on glucomannan joka tehostaa painonpudotusta yhdessä vähäenergisen ruokavalion kanssa. Muita ainesosia joita nämä tuotteet saattavat sisältää ovat synefriini, vihreä tee ja kromi. Kromi edistää veren glukoositasojen pysymistä normaalina 


► Termogeeniset rasvanpolttajat

Termogeeninen tarkoittaa lämmöntuotantoa. Kun syömme tai juomme jotakin, sen muuntaminen ja hajottaminen vaatii energiaa. Sen jälkeen kun on nauttinut aterian, energiankulutus kasvaa ja energiaa kuluu enemmän kuin paastotessa.

 

Olet varmaan huomannut joskus syötyäsi mausteista ruokaa miten kehosi alkaa lämmetä ja sinulla on yhtäkkiä kuuma. Sama saattaa tapahtua kun nautit kahvia. "Termogeeniset rasvanpolttajat" -ryhmään kuuluu tuotteita jotka esimerkiksi sisältävät mausteita ja kofeiinia. Ne lisäävät hetkellisesti kehon lämmöntuotantoa, lisäämättä kaloreita.


► Stimulantittomat rasvanpolttajat

Stimulantit on yhteisnimitys aineille, jotka eri tavoilla vaikuttavat piristävästi kehoon. Nämä aineet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat jatkuvassa käytössä tai suurina määrinä käytettynä altistaa kehoa stressille. Piristävien ominaisuuksien seurauksena ne voivat myös aiheuttaa unihäiriöitä.

 

Jos haluat välttää tätä, voivat "Stimulantittomat rasvanpolttajat" olla hyvä vaihtoehto. Esimerkkejä stimulantittomista aineksista, jotka usein mainitaan rasvanpolttajien yhteydessä, ovat muun muassa CLA, L-karnitiini ja kalsiumi. Kalsium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, kun taas L-karnitiini vastaa rasvan kuljettamisesta mitokondrioihin, jotka ovat niitä solujen osia, missä rasvaa poltetaan.

 

► Muuta

Muita tärkeitä osia onnistuneeseen painonpudotukseen ovat proteiinit ja aminohapot. Näitä ravintoaineita on erityisen tärkeä saada riittävästi dieetin aikana, sillä ne ehkäisevät lihasten hajoamista ja saavat aikaan sen, että pudotettu paino on pääasiassa rasvaa.

 

Pyri pitämään päivittäinen proteiininsaantisi vähintään 2 g/painokilo. Vähintään puolet tästä pitäisi saada "tavallisesta ruoasta", loppumäärän voi saada esimerkiksi proteiinijuomista tai -patukoista.

 

Kuinka rasvanpolttajia pitäisi käyttää?

Useimpia rasvanpolttoravintolisiä käytetään päivittäin. Mihin aikaan päivästä niitä käytetään vaihtelee eri tuotteiden välillä. Lue siksi aina annostusohje pakkauksesta ennen käyttöä. Joitain tavallisimpia suosituksia on aamulla, aterian yhteydessä ja ennen treeniä.

 

Jotta rasvanpolttaja toimisi tehokkaasti koko ajan, täytyy välttää käyttämästä niitä pitkiä yhtäjaksoisia kausia. Keholla on nimittäin tapana kehittää toleranssi joitain yleisimpiä rasvanpolttajissa esiintyviä ainesosia vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jonkun ajan päästä et enää saa rasvanpolttajasta samanlaista hyvää vaikutusta, jonka sait alussa. Välttääksesi tämän, sinun täytyy joko nostaa annostusta (ei suositella!) tai pitää taukoa, jotta keho saisi toipua ja palautua normaaliherkkyyteen. Hyvä nyrkkisääntö on, että tauon pitäisi olla vähintään puolet siitä ajasta, jonka olet säännöllisesti käyttänyt rasvanpolttajia. Toisin sanoen, kahden viikon käytön jälkeen viikko ilman, neljän viikon käytön jälkeen kaksi viikkoa ilman, jne.

 

Ota huomioon, että rasvanpolttajat, jotka sisältävät kofeiinia, voivat häiritä yöunia, jos niitä käytetään liian lähellä nukkumaanmenoa.

 

YHTEENVETO

  • Pudottaaksesi painoa sinun täytyy kuluttaa enemmän kaloreita kuin saat.
  • Se onnistuu syömällä järkevästi ja treenaamalla säännöllisesti.
  • Rasvanpolttaja auttaa saavuttamaan paremman lopputuloksen, lähinnä helpottamalla oloa kalorivajeen aikana.
  • Varmista, että saat riittävästi proteiineja, jotta et menettäisi paljon lihaksia dieetin aikana.
  • Rasvanpolttaja on ravintolisä eikä sitä tule käyttää vaihtoehtona monipuoliselle ruokavaliolle.


Suosittuja rasvanpolttajia