Hitaat hiilihydraatit

Mitä hiilihydraatit ovat? On olemassa suuri määrä erilaisia ​​hiilihydraatteja. Kaikkia kutsutaan sakkarideiksi ja kaikki koostuvat yksinomaan hiilestä, vedystä ja ha...

Mitä hiilihydraatit ovat? On olemassa suuri määrä erilaisia ​​hiilihydraatteja. Kaikkia kutsutaan sakkarideiksi ja kaikki koostuvat yksinomaan hiilestä, vedystä ja hapesta. Vaikka kaikissa hiilihydraateissa on samat perusaineet, ne voivat näyttää hyvin erilaisilta, mikä tarkoittaa myös, että niillä on erilaiset ominaisuudet. Yksi näistä on se, että hiilihydraatit voivat olla hitaita ja ne voivat olla nopeita.

Lue lisää

Verensokeri 

Helpoin tapa erottaa nopeat ja hitaat hiilihydraatit toisistaan on nähdä, kuinka nopeasti ne nostavat verensokeria. Nopeat hiilihydraatit imeytyvät nopeasti elimistöön ja nostavat nopeasti verensokeria, joka myös laskee yhtä nopeasti. Hitaat hiilihydraatit nostavat verensokeria hitaasti, jolloin se myös laskee hitaasti, ja siksi tämäntyyppinen hiilihydraatti tarjoaa energiaa pidemmäksi aikaa. 

 

Miksi hiilihydraatti on hidas? 

Koska hiilihydraatteja on olemassa useissa eri muodoissa ja eri näköisinä, ne asettavat erilaisia ​​vaatimuksia keholle ja sille, miten keho hajottaa ne energian saamiseksi. Kehon tärkein energianlähde on glukoosi, ja melkein riippumatta siitä, millaisia ​​hiilihydraatteja syömme, niistä tulee lopulta glukoosia. Tämä johtuu siitä, että kaikkien hiilihydraattien täytyy kulkea maksan läpi ennen kuin ne vapautuvat verenkiertoon. Jos maksa saa hiilihydraattia, joka ei ole glukoosia, maksa hajottaa tai muuntaa hiilihydraatin glukoosiksi ennen sen vapautumista verenkiertoon. Tämä prosessi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti hiilihydraatit nostavat verensokeria. 

 

Aterian koostumus vaikuttaa siihen, ovatko hiilihydraatit nopeita vai hitaita. Hiilihydraattien ensisijainen hajoaminen tapahtuu ohutsuolessa, ja jos tämä hajoaminen kestää hieman kauemmin, kuten se voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos ateriassa on paljon ravintokuitua, tämä vaikuttaa myös siihen, kuinka nopeasti keho imee hiilihydraatit. 

 

Erilaisia ​​hitaita hiilihydraatteja 

Elintarvikkeista hitaita hiilihydraatteja löytyy esimerkiksi täysjyvätuotteista, tummasta riisistä ja palkokasveista, mutta hitaita hiilihydraatteja voi ostaa myös puhtaassa muodossa. Yleisimmät ovat isomaltuloosi ja fruktoosi. Nämä tuotteet ovat usein jauhemuodossa ja ne ovat erittäin käytännöllinen vaihtoehto, kun haluat ladata enemmän hiilihydraatteja nopeasti. 

 

Miten ja milloin niitä tulisi käyttää? 

Hitaat hiilihydraatit toimivat parhaiten päivän aikana eivätkä suoraan liikunnan yhteydessä. Käytä hitaita hiilihydraatteja päivällä, kun haluat saada ylimääräisiä hiilihydraatteja. Treenien jälkeen tai niiden aikana useimmat ihmiset hyötyvät enemmän nopeista hiilihydraateista, jotka nostavat verensokeria nopeasti. 

 

Fitnesstukulla on laaja valikoima hitaita hiilihydraatteja eri muodoissa. Tutustu valikoimaan ja löydä sinulle sopiva tuote.

Piilota
Määräalennus
+ 1 vaihtoehto
Määräalennus
+ 1 vaihtoehto
1 arvostelu
19.90 €
Osta
Osta