Lisäravinnekoulu

Kaikki mitä sinun tulisi tietää PWO:sta

Lyhennys PWO tulee sanasta ”Pre-Workout” ja se on yleisnimitys tuotteille, joita käytetään ennen fyysistä aktiviteettia tehostamaan suoritusta.


Verrattuna esimerkiksi proteiinijauheisiin, massanlisääjiin ja vitamiinilisiin, PWO on melko uusi ilmiö urheiluravinnemarkkinoilla. Ilmiö, joka viimevuosina on kehittynyt yhdeksi suosituimmista tuotetyypeistä ja kategorioista kuluttajien parissa. Syy tähän on yksinkertainen, hyvä PWO antaa välit ömän vaikutuksen ja auttaa sinua jaksamaan kovempaa treeniä ja suorittamaan paremmin. Oli kyse sitten raskaista nostoista, korkealle hyppäämisestä tai pitkälle juoksemisesta.

Valitse oikea tuote

On olemassa lähes yhtä monta tapaa treenata, kuin treenaavia ihmisiä. Siksi on tärkeää osata navigoida oikein PWO-viidakossa ja löytää tuote, joka soveltuu parhaiten juuri omiin, yksilöllisiin edellytyksiin. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että PWO:lla on kolme perusominaisuutta – tukea keskittymiskykyä, tehostaa pumppia ja parantaa kestävyyttä. Jotta voit valita sinulle oikean PWO:n, tulisi sinun ensin selvittää mikä näistä henkilökuvauksista sopii parhaiten sinuun. Jos tunnet itsesi usein väsyneeksi ja sinun vaikea keskittyä ennen treeniä, etsi keskittymiskykyyn suunniteltu tuote. Jos omistaudut raskaalle voimaharjoittelulle ja pyrit hyvään lihaskontaktiin, voi pumppia tehostava tuote olla todella mieluisa. Ja jos sinulla on tapana treenata pitkään, matalalla tempolla, on kestäyyteen painottuva tuote ehdottomasti suositeltava. Suurimmasta osasta markkinoilla saatavilla olevista vaihtoehdoista on pyritty valmistamaan kaiken kattava tuote , joka tarjoaa tasapainoisen yhdistelmän kaikkia näitä ominaisuuksia. Eri ainesosien määrät ja suhteet voivat tosin vaihdella tuotteiden välillä paljonkin. Siksi on tärkeää, että käy läpi ainesosaluettelon ennen kuin päätät, minkä PWO:n haluat ostaa. Alla olemme yhdistäneet kaksi avainasemassa olevaa ainesosaa jokaiseen segmenttiin, sulkeissa määrä, jota tuotteen tulisi ainesosaa sisältää hyväksyttävän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Keskittyminen

Kofeiini (200-300 mg), BCAA (6 -10 g)

Pump:

L-arginiini (3-5 g), L-sitrulliini (3-5 g)

Kestävyys:

Beta-alaniini (2-3 g), Nitraatti (450-900 mg)

Miten se toimii?

Jokaisen PWO-ainesosan biologisen toimintamekanismin selostamisen lukeminen olisi tylsää, raskasta ja aikaavievää. Sen sijaan yritän lyhyesti ja ytimekkäästi keskittyä yleisimpiin komponentteihin.

Kreatiini

– Lisää kreatiinifosfaatin määrää lihaksessa. Kreatiinifosfaatti toimii nopeana energianlähteenä intensiivisessä treenissä.

Kofeiini

– Lisää tarkkaavaisuutta ja parantaa keskittymiskykyä stimuloimalla keskushermostoa.

L-Arginiini

– Lisää typpioksidia veressä. Typpioksidi puolestaan lisää verenvirtausta työskenteleviin lihaksiin ja saa aikaan ”pumpin”.

Beta-alaniini

– Lisää karnosiinin määrää lihaksissa. Karnosiini toimii bufferina maitohappoa vastaan, tämän ansiosta jaksat treenata pidempään ennen kuin lihasten pH-arvo laskee liian alas.

BCAA

– Vähentää rauhoittavan signaaliaineen serotoniinin tuotantoa vähentämällä sen esiasteen, L-typtofaanin, muodostumista veressä.

Miten PWO:ta käytetään?

Juuri kuten nimi antaa olettaa, PWO on tuote, jota käytetään ennen treeniä. Mutta miten paljon ennen? Se voi vaihdella tuotteesta toiseen, mutta yleensä hyvin vähän. Ensisijaisesti on kuitenkin parempi miettiä, kuinka itse haluat kokea vaikutuksen.

Yleisin suositus käyttöajankohdasta on noin 30 minuuttia ennen fyysistä aktiviteettia. Näin kaikki ainesosat ehtivät imeytyä ja alkaa vaikuttaa hyvissä ajoin ennen pukuhuoneesta salin puolelle siirtymistä. Toisin sanoen, täysillä mukana ensimmäisen liikkeen, ensimmäisen sarjan, ensimmäisestä toistosta lähtien. Jotkut haluavat mieluummin, että vaikutus alkaa vasta myöhemmin treenin aikana, kun voimat yleensä alkavat hiipua ja alkaa väsyttää. Siinä tapauksessa PWO on hyvä juoda vasta lähempänä treenin alkua. Esimerkiksi yhdessä BCAA:n kanssa, joka myös tulisi ottaa tässä vaiheessa parhaan vaikutuksen saamiseksi.

On myös olemassa tilanteita, joiden aikana tulisi kokonaan olla käyttämättä PWO:ta. Henkilöt, jotka ovat yliherkkiä tai allergisia tuotteiden sisältämille ainesosille kuuluvat luonnollisesti porukkaan, joiden ei tulisi käyttää PWO-tuotteita, samoin kuin alle 18- vuotiaat lapset sekä raskaana olevat ja imettävät naiset. Ymmärrettävistä syistä PWO:ta ei tule käyttää liian lähellä nukkumaanmenoa, tuotteiden kofeiinipitoisuus voi vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unenlaatua. Jos lasket suunnitellusta nukkumaanmenoajastasi viisi tuntia taaksepäin, tämän viiden tunnin sisällä PWO- annosta ei tulisi ottaa.

Suosittuja PWO-tuotteita
UUTUUS
+ 7 vaihtoehtoa
34.90 €
Osta
Osta
Myyntimenestys
+ 2 vaihtoehtoa
Myyntimenestys
+ 2 vaihtoehtoa
20.72 €
Osta
Osta
Myyntimenestys
+ 11 vaihtoehtoa
Myyntimenestys
+ 11 vaihtoehtoa
36.90 €
Osta
Osta