Opas

Mitä ovat aminohapot?

Aminohapot ovat laaja tuotesegmentti, jossa on useita erilaisia ​​tuotteita. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä aminohapot ovat, ja esittelemme yleisimmät aminohappotuotteet.


Vaikka sanaa "aminohapot" käytetään usein kuvaamaan tiettyä tuoteluokkaa, kategoriassa on useita tuotteita, joilla on erilaisia ​​toimintoja. Itse asiassa aminohapot ovat yksi monipuolisimmista lisäravinteista, ja tuotteilla on sekä lihaksia rakentava että suorituskykyä parantava vaikutus. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä aminohapot ovat, ja tarkastellaan lähemmin suosituimpia aminohappolisäaineita.


Mutta mitä aminohapot oikeastaan ovat?

Kuten yleisesti on tiedossa, proteiini on lihasten rakennusaine. Sen sijaan harvemmat ovat tietoisia siitä, että proteiini vuorostaan rakentuu aminohappoketjuista. Aminohappoja on yhteensä 20 ja niitä tarvitaan proteiinin muodostamiseen. Aminohappojen keskinäinen määrä (aminohappoprofiili) vaihtelee proteiininlähteestä toiseen, ja tähän perustuvat proteiinien laatuerot.

Monimutkaisten ketjujen lisäksi aminohappoja on vapaassa muodossa. Yksittäisillä aminohapoilla on erilaisia ominaisuuksia ja funktioita kropassa, joista monet liittyvät parempaan suorituskykyyn ja treenitulosten kehittymiseen. Tästä johtuen eri muodoissa olevat aminohapot ovat suosituimpia tuotteita lisäravinnemarkkinoilla.

Kaikkien aminohappojen ominaisuuksien läpi käyminen on paitsi aikaa vievää myös irrelevanttia, kun halutaan keskittyä treenaaville henkilöille tärkeisiin vaikutuksiin. Keskitymme tässä artikkelissa niihin aminohappoihin, joilla on suurin vaikutus suorituskykyyn ja lihaskasvuun.


EAA

EAA, joka on lyhenne sanoista Essential Amino Acids ja suomeksi käännettynä välttämättömät aminohapot, ovat ravintolisät, jotka koostuvat niistä 8–10 aminohaposta, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan.


Vaikutus: Välttämättömät aminohapot stimuloivat lihasten rakentamista ja palautumista. EAA-lisän vaikutus on suhteellisen samanlainen kuin nopean proteiinilisän, esimerkiksi heraproteiinin vaikutus.


Milloin: EAA:ita käytetään yleensä harjoituksen jälkeen.


BCAA:t

BCAA, Branched Chaned Amino Acids, on yhteinen nimi kolmelle haarautuneelle aminohapolle, joita ovat: L-leusiini, L-valiini ja L-isoleusiini. Haaroittuneet aminohapot ovat välttämättömiä aminohappoja, mutta toisin kuin täydellinen EAA-lisä, BCAA koostuu vain kolmesta välttämättömästä aminohaposta, ei kaikista.


Vaikutus: Haaraketjuisia aminohappoja käytetään kahdesta eri syystä. Ensimmäinen on, että ne stimuloivat lihasten rakentamista ja toinen on se, että ne estävät henkistä väsymystä, minkä ne tekevät vähentämällä rauhoittavan signaaliaineen serotoniinin tuotantoa.


Milloin: Harjoittelun jälkeen, jos käytät BCAA:ta lihasten rakentamisen stimulointiin. Ennen harjoittelua ja/tai harjoituksen aikana, jos käytät BCAA:ta henkisen väsymyksen estämiseen.

Välttämättömät aminohapot:

Kahdestakymmenestä proteiinin rakentamiseen tarvittavasta aminohaposta kahdeksan on niin kutsuttuja välttämättömiä aminohappoja (EAA). Näitä aminohappoja ihmisen tulee saada säännöllisesti ravinnosta sillä kroppa ei kykene tuottamaan niitä itse.


L-histidiini

Parantaa ruoansulatusta

Edistää kudosten korjausprosessia


L-lysiini

Tärkeä luustolle ja lihaskasvulle

Säätelee kropan typpitasapainoa


L-fenyylialaniini

Säätelee mielialaa ja lihastoimintaa

Toimii välittäjäaineena kropan hormonituotannossa


L-metioniini

Tärkeä aine rasva-aineenvaihdunnassa

Muodostaa lihastyössä käytettävää kreatiinia


L-treoniini

Tärkeä rooli sidekudoksen muodostumisessa

Parantaa ravinteiden imeytymistä


Haaraketjuiset aminohapot

Kahdeksasta välttämättömästä aminohaposta kolmella haaraketjuisella aminohapolla (BCAA) katsotaan olevan suurin vaikutus lihaskasvuun. Nämä kolme ovat nimeltään leusiini, isoleusiini ja valiini. Yksittäisistä aminohapoista juuri leusiinilla on ylivoimainen kyky stimuloida proteiinisynteesiä. Kaikki kolme kuitenkin toimivat synergistisesti ja antavat parhaan vaikutuksen yhdessä.

Proteiinisynteesin stimuloimisen lisäksi BCAA ehkäisee väsymystä laskemalla aminohappo L-tryptofaanin pitoisuutta veressä.


L-leusiini

Tärkein yksittäinen aminohappo lihaskasvulle

Stimuloi proteiinisynteesiä ja kasvuhormonin erittymistä


L-isoleusiini

Stimuloi proteiinisynteesiä ja edistää palautumista

Edistää hemoglobiinin muodostumista


L-valiini

Stimuloi proteiinisynteesiä ja edistää palautumista

Edistää normaalia typpitasapainoa


Muut tärkeät aminohapot

Ei-välttämätön aminohappo on aminohappo, jonka kroppa pystyy syntetisoimaan tarpeen vaatiessa. Normaalisti saamme riittävän määrän näitä aminohappoja eikä kropan tarvitse ryhtyä tähän energiaa kuluttavaan prosessiin.

Tietyissä tilanteissa voi kuitenkin olla hyödyksi saada näitä aminohappoja "yli tarpeen". Ensi sijassa siksi, ettei kroppa säästä niitä vähemmän tarpeellisiin funktioihin.


L-glutamiini

L-glutamiini on tärkeä erityisesti: rankalla treenikaudella ja dieetillä.

Se edistää lihasmassan säilymistä

 

L-arginiini

Antaa lihaspumpin voimaharjoittelussa

Lisää typpioksidin määrää kropassa

 

L-karnitiini

Edistää rasvanpolttoa

Antaa energiaa treeneihin

 

HMB

HMB: edistää lihasmassan säilymistä

Erinomainen lisä rankalla treenikaudella

 

YHTEENVETO

Proteiini rakentuu aminohappoketjuista

Pääosan aminohapoista saat proteiinin muodossa

Voit täydentää aminohappojen saantiasi erilaisilla aminohappotuotteilla

BCAA-valmisteet ovat erinomainen vaihtoehto lihaskasvun tueksi

Nauti aminohappoja erityisesti treenin yhteydessä

Suosittuja aminohappotuotteita
Myyntimenestys
Määräalennus
+ 3 vaihtoehtoa
Myyntimenestys
Määräalennus
+ 3 vaihtoehtoa
29 arvostelu
22.90 €
Osta
Osta
Määräalennus
+ 3 vaihtoehtoa
Määräalennus
+ 3 vaihtoehtoa
26 arvostelu
19.90 €
Osta
Osta
Myyntimenestys
Määräalennus
Myyntimenestys
Määräalennus
16 arvostelu
21.90 €
Myyntimenestys
Määräalennus
Myyntimenestys
Määräalennus
16 arvostelu
17.00 €
Määräalennus
39.90 €