Treenivyön käytön perusteet

Tässä artikkelissa saat runsaasti hyödyllistä tietoa treenivöistä: miten ne toimivat, mitä ominaisuuksia niissä pitäisi olla ja miten käytät vyötä oikealla tavalla.

”Vyön kanssa vai ilman?” Tämä kysymys on varmasti askarruttanut monia tosissaan treenaavia nostajia. Tässä artikkelissa käymme läpi sekä keskeisimmät asiat vyön käyttöön liittyen että tavallisimmat kysymykset vyön tarkoituksesta, hyödyistä ja haitoista.

 

Kenen tulisi käyttää vyötä?

Kysymykseen ”Kenen tulisi käyttää vyötä?” on helppo vastata. Jokainen, jonka tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon kyykkyjä tai maastavetoja, voi hyötyä hyvästä nostovyöstä.

Sen sijaan on vähemmän yksiselitteistä vastata kysymykseen, keiden ei pitäisi käyttää vyötä.

Ensinnäkin: Älä koskaan käytä vyötä, jos sinulla on terveysongelmia, jotka voivat pahentua vyön käytön seurauksena. Mikäli sinulla on esimerkiksi sydänvaivoja, jotka pahenevat vyön käytön yhteydessä nousevasta veren- ja vatsaontelon paineesta, jätä vyö hankkimatta.

Jos et ole täysin varma, vaikuttaako nostovyön käyttö negatiivisesti johonkin terveysvaivaan, keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Toisekseen: Älä käytä vyötä, jos se rajoittaa liikkuvuuttasi jollakin tavalla. Se, että pystyt suorittamaan liikkeet täysillä liikeradoilla voittaa yleensä nostovyön tuomat edut.

 

Näin nostovyö toimii

Kun kiristät vyön tiukalle, se rajoittaa vatsan laajenemista sisään hengittäessäsi. Siten vatsansisäinen paine kasvaa, mikä puolestaan lisää selkärangan vakautta. Vakaamman selkärangan etuna on, että harjoituksessa ensisijaisesti käyttämäsi lihakset pääsevät supistumaan suuremmalla voimalla. Esimerkiksi kyykyssä selkärangan vakauttaminen tekee sen, että hermosto ei rajoita jalkojen ja lantionseudun lihastoimintaa samalla tavalla kuin ilman vyötä. Tuloksena on, että 1) pystyt nostamaan raskaampia kuormia ja 2) pystyt käsittelemään suurempia painoja liikenopeuden pysyessä korkeana. 

Usein kuulee myös, että nostovyöt voivat pienentää loukkaantumisriskiä. Vaikka se teoriassa onkin mahdollista, väitteelle ei ole pitäviä tieteellisiä perusteita. Joka tapauksessa käytännön kokemus usein puhuu pienemmän loukkaantumisriskin puolesta.

Kuinka käytän vyötä?

Kun puet vyön, sinun on mietittävä kahta asiaa. Ensinnäkin, mihin kohtaan vatsaasi asetat vyön ja toiseksi, miten tiukalle kiristät sen.

Vyön sijoituskohta on paljolti kiinni omasta mukavuuden tunteestasi*. Kokeile eri korkeuksia ja kulmia parhaimman hyötyasteen löytämiseksi. Kyykyssä useat laittavat vyön juuri lantioluun yläpuolelle, hieman ylöspäin osoittaen, kun taas toiset pitävät vyötä tyköistuvasti tai alaspäin suunnattuna. Maastavedossa vyötä pidetään usein suorassa tai ylöspäin, koska alaspäin osoittava asento voi vaikeuttaa mukavan lähtöasennon löytämistä.

Vyön kireys on myös omasta mukavuuden tunteesta riippuva seikka. Kyykyssä hyvä nyrkkisääntö on, että vyötä pidetään mahdollisimman kireällä, edellyttäen, että pystyt vetämään henkeä vatsaan asti ilman suurempaa ponnistelua. Maastavedon kanssa pätee sama periaate, mutta lisättäköön, että vyö ei saa rajoittaa sinua lähtöasennossasi.

Kun olet löytänyt mukavan asennon vyölle ja kiristänyt sen sopivan kireälle, vedä kunnolla ilmaa sisään vatsaan asti, jännitä vatsaa, purista se vyötä vasten ja suorita nosto.

 

Mihin kiinnittää huomiota vyötä hankkiessa

Älä epäröi investoida vyöhön. Valitessasi esimerkiksi laadukkaan nahkavyön, se kestää yleensä monta vuotta kovaa käyttöä.

Yleisenä ohjeena voimme suositella hankkimaan vyön, jonka leveys on reilut 10 senttimetriä ja paksuus 10–13 millimetriä. Olit sitten kilpavoimanostaja tai tosissaan harjoitteleva maastavetäjä tai kyykkääjä, kumpaakin tarkoitusta varten olisi hyvä varata oma vyönsä. Esimerkiksi liian leveä vyö voi tehdä maastavedon lähtöasennon hankalaksi. Tällöin hankit maastavetoa varten vyön, joka on kapeampi edestä kuin takaa.

Mikäli leveämpi vyö ei tunnu maastavedossa epämukavalta, satsaa leveään vyöhön. Jos taas kaksi vyötä tuntuu liioitellulta, hanki mieluiten edestä hieman kapeampi vyö.

 

Heikkeneekö keskivartalon voima vyön takia?

Yleinen nostovöitä koskeva ennakkoluulo on, että niiden käyttö rajoittaa vatsalihasten kehittymistä. Todellisuudessa asia ei ole näin yksinkertainen.

Ensinnäkään ei löydy paljoa viitteitä siitä, että kyseessä olisi fakta. Pintavatsalihasten suhteen on tehty tutkimuksia, jotka osoittavat, että vyö sekä lisää että vähentää aktivointia, vaikka erot eivät luultavasti ole käytännössä merkittäviä.

Syvistä vatsalihaksista puhuttaessa on hieman vaikeampi vastata otsikon kysymykseen, sillä syvien vatsalihasten aktiivisuutta on vaikeaa mitata. Teoriassa väite on mahdollinen, mutta emme suosittele takertumaan tähän seikkaan. Vaikka kyykky ja maastaveto auttavat vahvistamaan keskivartaloa, ne eivät ole ensisijaisia treeniliikkeitä näille lihaksille. Sinun tulisi treenata vatsanseudun lihaksia tarkoituksenmukaisilla vatsaharjoituksilla. Vinkkimme on, että keskityt raskaissa perusliikkeissä mahdollisimman hyvään kohdelihasten kuormittamiseen ja huolehdit keskivartalon treenaamisesta niihin tarkoitetuilla liikkeillä.

Löydät treenivyövalikoimamme täältä >>

Yhteenveto

  • Kaikki, jotka haluavat kehittyä kyykyssä ja maastavedossa, voivat hyötyä vyöstä.
  • Älä käytä vyötä, mikäli sinulla on terveysongelmia, jotka voivat pahentua siitä.
  • Kokeile eri asentoja ja kireysasteita. Mieltymyksistäsi huolimatta vyön ei tulisi koskaan rajoittaa kykyä hengittää syvään.
  • Hyvä vyö kestää pitkään, joten siihen kannattaa panostaa.
  • Älä stressaa liikaa siitä, vähentääkö vyön käyttäminen vatsalihasten aktivointia.

*Teknisesti katsoen ”mukava” on väljä käsite. Toimivampi käsite olisi ”vähemmän epämukava”. Aloittaessasi vyön käyttämistä, se ei usein tunnu kovin miellyttävältä päällä. Siihen kuitenkin tottuu vyön pehmentyessä hieman käytön myötä. Vyön päällä pitäminen muuttuu muutenkin luontevammaksi ajan kuluessa.

Suosittuja treenivöitä
29.90 €
Osta
Osta
69.90 €
Osta
Osta
99.90 €
Osta
Osta
47.95 €
Osta
Osta