Tutkimus: Beeta-alaniini intervalliharjoittelussa


Tutkimus: Beeta-alaniini intervalliharjoittelussa


Beeta-alaniini on suosittu suorituskykyä parantava ravintolisä. Mutta milloin beeta-alaniini toimii ja milloin ei? Uusi tutkimus valottaa tätä kysymystä.

Beeta-alaniini on vuosien kuluessa kasvattanut suosiotaan ja tullut yhdeksi suorituskykyä lisäävien ravintolisien arvostetuimmista aineksista. Eikä pelkästään sen tuottamasta ihoa kihelmöivästä tunteesta, josta monet pitävät (ja jota joskus virheellisesti pidetään sen pääasiallisena vaikutuksena), vaan lähinnä sen vuoksi, että se on tehokas ja tarkoin tutkittu aine.

Beeta-alaniinin suorituskykyä parantavan vaikutuksen paikkansapitävyyttä vahvistaa entisestään vastikään Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä julkaistu tutkimus.


 

TUTKIMUS

Kyseessä olevan tutkimuksen nimi on "Additive Benefits of β-Alanine Supplementation and Sprint-Interval Training" ja sillä oli kaksi erillistä tarkoitusta:

1. Tutkia, parantaako beeta-alaniini itsessään suorituskykyä

2. Tutkia, tuottaako beeta-alaniini intervalliharjoitteluun yhdistettynä parempia tuloksia kuin intervalliharjoittelu itsessään

Yhteensä 14 pyöräilijää suoritti kolmessa eri tilaisuudessa useita testejä:

  • Pyöräilytesti uupumiseen asti, 120% maksimaalisesta hapenottokyvystä
  • 4 kilometrin lenkki
  • 10 kilometrin lenkki
  • 4x1 kilometrin sprintti


Kaikki testit suoritettiin 1) ennen tutkimusjaksoa, 2) kun puolet osallistujista oli ottanut beeta-alaniinia ja puolet lumelääkettä 28 päivän ajan sekä 3) viiden viikon valvotun intervalliharjoittelujakson jälkeen (1 kilometrin intervalliharjoitukset suoritettiin kaksi kertaa viikossa).

Molemmat ryhmät saivat intervalliharjoittelujakson ajan edelleen joko beeta-alaniinia tai lumelääkettä. Beeta-alaniinin päiväannos oli 6,4 grammaa.


Vinkki: Lue myös artikkelimme "20 sekunnin intervallit vai 45 minuutin cardio?"

 


TULOKSET

Tuloksia ei tule pitää täysin jymymenestyksenä. Beeta-alaniinia saanut ryhmä pärjäsi enimmäkseen paremmin, mutta ei aina, verrattuna lumelääkeryhmään. Sen sijaan mielenkiintoista on tietää, kuinka he kehittyivät ja missä he pärjäsivät paremmin.

Latausjakson jälkeen, kun osallistujat olivat vain saaneet beeta-alaniinia tai lumelääkettä eivätkä treenanneet, beeta-alaniiniryhmä suoriutui paremmin kolmannesta ja neljännestä 1 kilometrin intervalliharjoituksesta (4,5% ja 7% paremmin kuin ilman beeta-alaniinia).

Molempien ryhmien treenattua intervalliharjoituksia, parantuivat molempien tulokset kaikissa testeissä. Beeta-alaniiniryhmän treeni-intensiteetti kuitenkin kasvoi enemmän intervalliharjoituksissa (9,9% vs. 4,9%) ja uupumiseen asti suoritetussa pyöräilytestissä syntyi suuria parannuksia (14,9% vs. 9%).

Tulokset 4 ja 10 kilometrin lenkeillä paranivat molemmilla ryhmillä tasavertaisesti.

 

YHTEENVETO

Jos keskityt lyhytkestoiseen intervalliharjoitteluun, beeta-alaniinilla voi olla myönteisiä vaikutuksia suorituskykyysi. Mitä pidempään treeni tai kilpailu kestää, vaikutukset suorituskykyyn vähenevät, mikä noudattaa beeta-alaniinin toimintamekanismia.

Beeta-alaniini vaikuttaa lyhytkestoisesti ehkäisemällä maitohappojen muodostumista ja niin kauan kuin ne eivät ole rajoittava tekijä, beeta-alaniini ei ole avuksi. Toisaalta sellaisissa treeneissä, joissa maitohappoja muodostuu paljon, voi beeta-alaniinista olla merkittävää hyötyä.

Suositus beta-alaniini tuotteet
Myyntimenestys
Myyntimenestys
22 arvostelu
16.90 €
Määräalennus
Määräalennus
1 arvostelu
34.80 €