Kirkasvalolamppu ja valohoito

Valohoitoa käytetään vuoden pimeinä aikoina tuomaan valoa. Tiedämme kaikki, että Suomen pimeät vuodenajat ja valonpuute voivat vaikuttaa mielialaan. 

Syy siihen, että pimeinä aikoina mieliala saattaa laskea on se, että auringonvalonpuute vaikuttaa hormonaaliseen tasapainoomme. Tätä kutsutaan usein kaamosmasennusoireiksi, se voi ilmetä epätasapainona, alakuloisuutena ja kehon vedottomuutena.

Valoterapia ja kirkasvalolamput on kehitetty avuksi säilyttämään tasapainomme ilman suoraa lääkitystä. Valoterapialamppuja käytetään sekä enneltaehkäisemään oireita, mutta myös terapeuttisesti löytääksemme taas hormonaalisen tasapainon.

Näin kirkasvalolamppu toimii

Pimeinä vuodenaikana kehomme tuottaa liikaa melatoniinia. Melatoniini on hormooni, joka toimii kuin nukahtamislääkkeenä aivoille ja tästä johtuen meistä tulee väsyneitä. Tätä kutsutaan kaamosmasennukseksi.

Normaalisti kehomme lopettaa melatoniinin tuottamisen, kun olemme kontaktissa auringonvaloon. Ongelma talvella on, ettemme saa riittävästi auringonvaloa, suurin osa vuorokauden valoisista tunneista kuluu sisällä töissä tai koulussa.

Valoterapialamppu auttaa tällöin kehoa säilyttämään hormooneiden tasapainon ja tällä tavoin tekee olosta pirteämmän talven aikana.

Valohoito kotona

Sen sijaan, että menisit varsinaiseen valoterapiaan suureen paikkaan, toimii pienempi ja näppärämpi variantti kotona myös todella hyvin. Olen testannut itse valoterapialamppua kotona pian kahden kuukauden ajan ja tulokset ovat hyviä. Aamuisin on helpompi nousta ylös ja olen pirteämpi aamupäivällä. Valoterapialamppu valaisee todella olohuoneen ja arjen. Sanotaan heippa kaamosmasennukselle ja laitetaan aamupalan ajaksi valoterapialamppu päälle!

Valonmäärä valoterapialampuissa

Valoterapialamppujen valonmäärä mitataan yksiköllä LUX. LUX on laskelma siitä, miten paljon valoa per neliömetri valonlähde antaa. Fitnesstukusta saatavilla oleva valoterapialamppu tarjoaa noin 10 000 luxia, tätä voi verrata tavalliseen lamppuun, joka on noin 50 luxia tai täysikuuhun, joka on noin 1 luxia.

  • Matala valo kotona: 50 luxia
  • Toimisto: 500 luxia
  • Ruokakauppa: 1000 luxia
  • Pilvinen päivä: 10 000 – 20 000 luxia
  • Suora auringonvalo: 100 000 luxia

Fitnesstukulta saatavilla oleva valoterapialamppu tarjoaa sinulle saman määrän valoa, kuin pilvinen päivä ulkona. Valoterapiaa on aiemmin ollut mahdollista saada ainostaan terveydenhuollon kautta erityisissä valohuoneissa. Viimevuosina on kuitenkin kehitetty vaihtoehtoja valoterapialamppujen muodossa, niitä voit käyttää kotona päivittäin. Uniprofessori Torbjörn Åkerstedt, joka tutkii uniongelmia ja valoterapiaa kertoo haastattelussa näin:

 ”Valoterapialamput toimivat suurimmalle osalle. Niillä on huomattava teho alentuneeseen mielialaan, kuten vuodenajoista johtuvaan masennukseen ja tavalliseen masennukseen."

Hän mainitsee myös että valoterapialampuista voi olla hyötyä henkilöille, joilla on nukahtamisvaikeuksia. Piristyäksesi aamulla, voit käyttää valoterapialamppua saadaksesi biologisen kellon oikeaan asentoon.

Näin käytät kirkasvalolamppua

Valoterapialamppua ei tulisi mielellään käyttää iltaisin. Tämä siksi, että biologinen kellomme asettuu silloin väärään aikaan. Tämä vaikuttaa kroppaan negatiivisesti ja voi aiheutta masentuneisuutta ja alakuloisuutta.

Valoterapialamppua käytetään sen sijaan aamuisin kello kuuden ja kahdeksan välillä. Tämä auttaa kehoa ymmärtämään, että on aamu ja on aika potkaista kaikki järjestelmät liikkeelle.

Käytä lamppua vähintään puoli tuntia, mutta mielellään tunti. Aseta se itseäsi kohti aamupalalle ja aamukahville. Aseta se mielellään seinää tai pöytää kohti, ettei valo paista suoraan kasvoillesi ja silmiisi, vältä tuijottamasta valoa suoraan. Aivan kuin minkä tahansa valonlähteen kanssa.

Käytä lamppua mielellään aamutreenien aikana, jos treenaat kotona. Aseta se itseäsi kohti aamujoogan tai kahvakuulatreenin ajaksi.

Vaihtoehdot valoterapialampuille

Valohoito on todella hyvä apuväline, kun riittävän valon saaminen on vaikeaa syksyllä ja talvella. Hyvään terveyteen liittyy vahvasti rittävän valon lisäksi myös liikunta. Jos käyt ulkona kävelyllä joka päivä valoisena aikana, saat hyvän annoksen valoa ja samalla liikuntaa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Monelle on kuitenkin vaikeaa päästä ulos nauttimaan valoisista tunneista ja jos ulkona on sateista ja kylmää, tulee kahvitauotkin mieluummin istuttua sisällä. Kirkasvalolamppu on silloin oivallinen!

Suomen talvessa on myös hyvä muistaa huolehtia D-vitamiinilisästä. D-vitamiiniä saamme normaalisti auringonvalosta ulkona liikkuessa. Kesällä jo noin 15 minuuttia ulkona auringossa on riittävä määrä päivittäisen D-vitamiiniannoksen saamiseksi. Talvella auringon teho on kuitenkin liian heikko, jotta D-vitamiinin tuotanto stimuloituisi. Tällöin on tärkeää käyttää vitamiinilisää. Pimeänä vuoden aikoja marjoja ja hedelmiä syödään yleensä myös vähemmän, joten C-vitamiini tai multivitamiini on myös loistava lisä.

Tässä yhteydessä on myös hyvä mainita, että solarium ei vaikuta D-vitamiinituotantoon.

Edullinen
Edullinen
1 arvostelu
49.90 €
Alhaisin hinta 49.90 €
Alhaisin hinta 49.90 €
Määräalennus
Määräalennus
2 arvostelu
8.90 €
Myyntimenestys
Määräalennus
Myyntimenestys
Määräalennus
56 arvostelu
9.90 €
Määräalennus
19.90 €