PULLOVER

Pullover on hyvä rintalihastreenien täydennys, jossa joutuu tekemään töitä hieman eri kulmissa. 

Rintalihaksilla on monia tehtäviä, ja niillä voidaan tehdä monenlaisia liikkeitä. Kun puhutaan rintalihaksia tai latinaksi pectoralis majoria vahvistavista harjoituksista, esiin nousevat ehkä ennen kaikkea erilaiset punnerrusharjoitukset ja vipunostot. Sekä punnerrusharjoituksissa että vipunostoissa rintalihasten tehtävänä on vetää käsivarret suoraan rinnan eteen, sekä vinolla että vaakasuoralla penkillä ja vipunostoissa käsipainoilla ja taljassa alhaalta. Samalla tavalla rintalihakset voivat vetää käsivarret rinnan eteen ylhäältä, kuten pulloverissa. Pulloveria tehdessäsi et treenaa ainoastaan pectoralis majoria, vaan siitä on apua myös muun muassa lapaluille, ojentajille ja olkapäille. Jotta pullover vahvistaisi rintalihaksia mahdollisimman paljon, sinulla on siksi oltava oikea tekniikka.


TEE NÄIN

  1. Aloita asettumalla treenipenkin lyhyelle sivulle sopivan painava käsipaino polvellasi. 
  2. Nojaudu sitten taaksepäin ja asetu pitkällesi penkille pää lähellä reunaa, samalla kun lasket käsipainon rintasi päälle syrjälleen. 
  3. Tartu kahvaan kolmio-otteella, jossa kämmenet ovat kohti kattoa ja tanko on peukaloiden ja etusormien välissä. 
  4. Työnnä käsipainoa kohti kattoa, niin että käsivarret ojentuvat lähes täysin. Kyynärpäät kevyesti taivutettuina liike on mukavampi suorittaa ja kontaktin saaminen rintalihaksiin onnistuu helpommin. 
  5. Nosta rintakehääsi hieman, samalla kun vedät olkapäitä taakse. Aloita sitten liike viemällä käsipainoa taaksepäin, kunnes edelleen kevyesti taivutetut käsivarret ovat vaaka-asennossa. 
  6. Vie sitten käsivarsia takaisin kohti alkuasentoa, mutta pysäytä liike, ennen kuin menetät kontaktin rintalihaksiin. 


VINKKEJÄ

Tavallinen virhe, ja myös hankaluus, pulloverissa on, että kadotetaan kontakti rintalihaksiin, mutta on olemassa useita vinkkejä, joiden avulla kontakti voidaan säilyttää koko liikkeen ajan. Ensinnäkin on tärkeää rajoittaa liikeradan laajuutta. Kun käsivarret ovat liian kaukana takana ääriasennossa, käy helposti niin, että lapaluut ottavat työn hoitaakseen, ja jos käsivarret ovat liian pystyssä yläasennossa toistojen välillä, yhteys rintalihaksiin häviää helposti.

Muita keinoja yhteyden säilyttämiseksi rintalihaksiin ovat harjoituksen suorittaminen hitaasti ja todellinen keskittyminen siihen, että työn tekevät nimenomaan rintalihakset. Eräs keino saada rintalihakset osallistumaan hieman enemmän on käsien painaminen yhteen.


MUUNNELMA

Pullover voidaan suorittaa edellä kuvatulla tavalla käsipainolla tai suoralla tai kulmikkaalla levytangolla, esimerkiksi z-tangolla.

Voit tehdä pulloverin myös rintaranka poikittain treenipenkillä ja jalat lattialla, kun vartalo ja lantionseutu ovat ilmassa.

LIHAKSET

Tässä luetellaan lihakset, joilla on ratkaiseva rooli harjoituksen toteutuksessa.


Agonistit

▪ M. Pectoralis major


Synergistit

▪ Latissimus dorsi

▪ Triceps brachii

▪ Deltoideus posterior

▪ Pectoralis minor

▪ Teres major


TÄHÄN LIITTYVÄT HARJOITUKSET

Tässä luetellaan harjoituksia, jotka kuormittavat samoja tai läheisiä lihasryhmiä.


M. Pectoralis major

  • Vinopenkkipunnerrus
  • Vipunosto käsipainoilla
  • Vipunosto taljassa alhaalta
  • Vinopenkkipunnerrus käsipainoilla


LUOKITTELU

Harjoitustyyppi: Eristämisharjoitus

Liikutettava nivel: Olkanivel

Liiketyyppi: Olkapään ojennus


VARUSTEET

Tässä luetellaan ehdotuksia henkilökohtaisiksi treenivarusteiksi, jotka voivat aktiivisesti edistää harjoituksen suorittamista ja/tai pienentää loukkaantumisriskiä.

Pullover kuormittaa ensisijaisesti ranteita ja kyynärniveliä. Näiden nivelten hyvän tasapainon ja liikkuvuuden saavuttamiseksi on hyvä käyttää apuna rannesiteitä ja kyynärpäätukia. Ranneside on paksu ja joustava side, joka kiedotaan ranteen ympärille halutun tuen saamiseksi. Kyynärpääsuoja on tiukka, lämmittävä neopreenituki, joka pujotetaan käsivarteen kivuttoman liikkuvuuden varmistamiseksi.

Jos koet ongelmia otteen pettämisen vuoksi, voi olla hyvä idea investoida hyviin treenikäsineisiin tai magnesiumkarbonaattiin. Viimeksi mainittua on sekä kiinteänä että nestemäisenä.

Varusteet: Pullover
+ 2 vaihtoehtoa
27.90 €
Osta
Osta
Myyntimenestys
+ 26 vaihtoehtoa
Myyntimenestys
+ 26 vaihtoehtoa
26.90 €
Osta
Osta
Myyntimenestys
+ 5 vaihtoehtoa
Myyntimenestys
+ 5 vaihtoehtoa
10.90 €
Osta
Osta