Pystysoutu on kiistelty harjoitus, jossa loukkaantumisriski on monien mielestä liian suuri. Oikealla tekniikalla se on sitä vastoin hyvä harjoitus olkapäille ja epäkäslihakselle.
On olemassa useita tapoja olkapäiden treenaamiseen, ja kaikilla harjoituksilla on hyviä ja huonoja puolia. Pystysoutu levytangolla on hyvää treeniä ennen kaikkea hartialihaksen (deltoideus) yläosalle ja epäkäslihakselle, mutta siitä voi aiheutua myös ongelmia olkapäille, jos teet harjoituksen väärällä tekniikalla. Pystysoudun huono puoli on, että se voi puristaa olkalihasta yläasennossa, mikä teoriassa suurentaa olkapään eri rakenteiden puristuksiin jäämisen, ns. impingement-oireyhtymän riskiä.
Pystysoutua voidaan tehdä suoralla tai kulmikkaalla levytangolla, esimerkiksi EZ-tangolla. Valitse tanko, joka tuntuu mukavimmalta ja sallii parhaan tekniikan käytön. Toinen muunnelma on pystysoutu taljassa.
Tässä luetellaan lihakset, joilla on ratkaiseva rooli harjoituksen toteutuksessa.
▪ Deltoideus lateralis
▪ Trapezius pars descendens
▪ Supraspinatus
Tässä luetellaan harjoituksia, jotka kuormittavat samoja tai läheisiä lihasryhmiä.
Harjoitustyyppi: Erotteluharjoitus
Liikutettava nivel: Olkanivel
Liiketyyppi: Olkapäiden loitonnus
Tässä luetellaan ehdotuksia henkilökohtaisiksi treenivarusteiksi, jotka voivat aktiivisesti edistää harjoituksen suorittamista ja/tai pienentää loukkaantumisriskiä.
Pystysoutu on erotteluharjoitus, jossa ei käytetä kovin suuria painoja. Jos koet kuitenkin ongelmia otteen pettämisen vuoksi, voi olla hyvä idea investoida hyviin treenikäsineisiin tai magnesiumkarbonaattiin. Viimeksi mainittua on saatavana sekä kiinteänä että nestemäisenä.
Voimaharjoituksia yleensä ja erityisesti niitä, jotka suoritetaan seisten vapailla painoilla, edistää treenikenkien tarkoituksenmukainen valinta. Klassinen lenkkikenkä, jossa on kaareva ja iskuvaimennettu pohja, antaa epävakaan tuen, siksi kannattaa mieluummin valita voimaharjoitteluun tarkoitettu kenkä, jossa on tasainen ja joustamaton pohja.