MAASTAVETO SUORIN JALOIN

Maastaveto suorin jaloin on maastavetotyyppi, jolla voit treenata tehokkaasti takareisiä, takamusta ja alaselkää. 

Maastavedon voi suorittaa monella eri tavalla, ja yksi yleisimmistä on maastaveto suorin jaloin tai suora maastaveto, joksi harjoitusta myös kutsutaan. Aivan kuten nimikin kertoo, maastaveto suorin jaloin poikkeaa tavallisesta maastavedosta siten, että sitä suoritettaessa pidetään jalat suorina. Siksi suorin jaloin tehtävien maastavetojen tavoitteena on, että takareidet saavat hieman lisäharjoitusta, mutta samalla saavat hyvää harjoitusta myös pakaralihakset (gluteus) ja selkä (erector spinae). 


TEE NÄIN

  1. Aseta jalat tangon alle siten, että tanko on keskellä jalkojesi päällä. Jalat asetetaan erilleen hieman lantion leveyttä kapeampaan asentoon. 
  2. Kumarru eteenpäin taivuttamalla lantiota, ja tartu tankoon siten että kädet ovat noin hartialeveyden päässä toisistaan. Tankoon on tartuttava myötä- tai sekaotteella, ja kyynärpäiden on oltava täysin ojennettuina. Polvet pidetään vain hieman taivutettuina, ja selkä asennossa, jossa sen normaali kaarevuus säilyy. 
  3. Aloita sen jälkeen maastaveto suorin jaloin työntämällä lantiota eteenpäin ja suoristamalla selkää, kunnes seisot täysin suorassa. 
  4. Laske sen jälkeen tanko takaisin lattialle hallitulla liikkeellä lantiota taivuttamalla. 
  5. Anna tangon olla maassa, etsi uudelleen alkuasento ja aloita sitten seuraava toisto.


VINKKEJÄ

Suorin jaloin tehtävien maastavetojen tarkoituksena on ennen kaikkea takareisien treenaaminen. Siksi on tärkeää löytää tekniikka, jolla saat kontaktin takareisien lihaksiin. Saadaksesi hyvän kontaktin takareisiin sinun on suoritettava harjoitus kevyesti taivutetuin polvin ja muistettava työntää takamus mahdollisimman pitkälle taakse, kun lasket tangon alas yläasennosta.

Liikkeen laajuutta ja tekniikkaa on mukautettava takareisien liikkuvuuden mukaan. On yleinen virhe, että harjoitus yritetään tehdä liian laajalla liikeradalla, mikä käy ilmi siitä, että jalat taipuvat tai selkä kumartuu aivan liikaa.

Maastavetoja suorin jaloin voidaan tehdä myötä- tai sekaotteella. Sekaotteella sinusta tulee vahvempi, koska se estää levytangon rullaamisen käsistä. Riippumatta siitä, käytätkö myötä- vai sekaotetta, on hyvä käyttää magnesiumia, jotta otteesta saataisiin vahvempi. Jos ote aiheuttaa sinulle rajoituksia maastavetojen aikana, toinen vinkki on käyttää vetoremmejä.


MUUNNELMA

Eräs muunnelma maastavedosta suorin jaloin on romanialainen maastaveto, joka sopii erityisen hyvin niille, joilla on jäykkä alaselkä.

LIHAKSET

Tässä luetellaan lihakset, joilla on ratkaiseva rooli harjoituksen toteutuksessa.


Agonistit

▪ Takareisilihakset

▪ Erector spinae


Synergistit

▪ Gluteus maximus

▪ Gluteus maximus


TÄHÄN LIITTYVÄT HARJOITUKSET

Tässä luetellaan harjoituksia, jotka kuormittavat samoja tai läheisiä lihasryhmiä.


Erector spinae

  • Maastaveto suorin jaloin
  • Selänojennus
  • Hyvää huomenta -harjoitus
  • Sumomaastaveto
  • Räkkiveto


Takareisilihakset

  • Reiden koukistus


LUOKITTELU 

Harjoitustyyppi: Perusharjoitus

Liikutettava nivel: Lonkkanivelet

Liiketyyppi: Lannesarana (hip hinge) / lonkan ojennus


KURIOSITEETTEJA

Maastaveto suorin jaloin ja suora maastaveto ovat, kuten aiemmin mainittiin, eri nimiä samalle harjoitukselle. Romanialainen maastaveto (engl. Romanian deadlift) on sitä vastoin samantapainen muunnelma, joka usein sekoitetaan maastavetoon suorin jaloin. Maastaveto suorin jaloin aloitetaan nostamalla tanko maasta, ja tanko nostetaan ylös seisomaan noustessa. Romanialainen maastaveto taas aloitetaan seisten tanko käsissä ja nojaamalla niin pitkälle eteen kuin mahdollista menettämättä kontaktia takareisiin.


VARUSTEET

Tässä luetellaan ehdotuksia henkilökohtaisiksi treenivarusteiksi, jotka voivat aktiivisesti edistää harjoituksen suorittamista ja/tai pienentää loukkaantumisriskiä.

Maastaveto on harjoitus, joka asettaa suuria vaatimuksia ennen kaikkea vartalon tasapainon ja puristusvoiman suhteen. Hyvän tasapainon ja liikkuvuuden saavuttamiseksi koko liikkeen ajan on hyvä käyttää apuna harjoitusvyötä. Harjoitusvyötä käytetään tiukalle kiristettynä treenivaatteiden päällä parantamassa vartalon tasapainoa. Jos koet ongelmia otteen pettämisen vuoksi, voi olla hyvä idea investoida vetoremmeihin tai magnesiumkarbonaattiin. Viimeksi mainittua on saatavana sekä kiinteänä että nestemäisenä

Voimaharjoituksia yleensä ja erityisesti niitä, jotka suoritetaan vapailla painoilla, edistää treenikenkien tarkoituksenmukainen valinta. Klassinen lenkkikenkä, jossa on kaareva ja iskuvaimennettu pohja, antaa epävakaan tuen, siksi kannattaa mieluummin valita voimaharjoitteluun tarkoitettu kenkä, jossa on tasainen ja joustamaton pohja.

Varusteet: Suorin jaloin maastaveto
Myyntimenestys
19.90 €
Osta
Osta
54.90 €
Osta
Osta